Nákupní košík
Bylík Pampelišková káva pražený kořen 50g
Pampelišková káva: Vyniká příjemnou chutí i zajímavými vlastnostmi
Často i zdánlivě malá změna v životosprávě může přinést překvapivé výsledky. Zkuste omezit konzumaci kofeinových nápojů a lahodný šálek voňavé kávy nahraďte zdravější alternativou. Káva z pampeliškového kořene se může pochlubit netradiční chutí a širokou paletou zdraví prospěšných účinků. Je totiž doslova nadupaná živinami.
Žlutá kráska okouzlí květy i padáčkovitým chmýřím
%%obrazek%%V jarních měsících se česká krajina oblékne do slušivého žlutého hávu. A nemohou za něj pouze lány s řepkou, ale takřka všechny louky, stráně, parky i zahrady ozdobí rozkvetlé květiny tisíců a tisíců pampelišek.
Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je již tradiční nedílnou součástí české krajiny. Nejdříve přírodu rozzáří nepřehlédnutelnými sytě žlutými úbory, zatímco o něco později můžeme obdivovat něžné kulovité nažky s charakteristickým bílým padáčkovitým chmýřím. Stačí fouknout a rozletí se na všechny strany, aby objevovalo svět.
Na jaře je pampelišky zkrátka všude plno, a proto je často považována za obyčejný plevel. Ve skutečnosti se ale jedná o významnou bylinku s mnoha léčivými vlastnostmi. Dokáže zatočit s různými zdravotními neduhy, a proto si ji považovali již naši předci.
Zpracovávají se květy, listy i kořen
Takřka žádná část pampelišky nepřijde nazmar. Využít se z ní dají totiž nejenom půvabné žluté květy, ale pro léčivé účinky se sbírají také listy a kořen. Někdy se používají dokonce i stvoly rostliny.
Způsobů, jak pampelišku zpracovat, je opravdu mnoho. Nejčastěji se z nich dělá nálev, odvar, případně tinktura. Zejména mladé čerstvé lístky se doporučuje konzumovat rovněž samotné bez dalších úprav. V kuchyni mohou zajímavě oživit třeba zeleninový salát nebo jarní bylinkovou polévku.
Také pampeliškové květy se s oblibou používají v kuchyni. Vyrobit z nich lze například lahodnou alternativu medu, vynikající sirup nebo rovnou víno.
Obliba pampeliškové kávy se vrací
Nejcennější pokladem pampelišky je její kořen ukrytý pod zemí. Sklízí se v brzkých jarních měsících ještě před tím, než začne rostlina rozkvétat. Nejčastěji se z něj dělá léčivá tinktura, stále žádanější je však i pampelišková káva. Ta vzniká nasušením a následným upražením nasekaného kořene. Takto upravený se obvykle na závěr ještě pomele na jemný prášek.
Ve skutečnosti se nejedná o kávu v pravém slova smyslu, protože neobsahuje žádný kofein a s kávovníkovými zrny nemá nic společného. Na druhou stranu se může pochlubit netradiční, avšak příjemnou chutí, která běžnou kávu připomíná.
A především se pyšní úžasnými vlastnostmi:
má prospěšný vliv na normální trávení
v zažívacím traktu působí jako prebiotikum
podporuje vylučování a celkové pročištění organismu
udržuje zdravá játra a žaludek
pozitivně působí na močovou soustavu
náleží mezi antioxidanty, kdy napomáhá chránit buňky před oxidativním stresem
přispívá k normální hladině cholesterolu v krvi
Kořen pampelišky obsahuje bohaté spektrum vitaminů, minerálních látek a dalších živin. Jedná se zejména o vitamin A, B, C a D, dále v něm nalezneme draslík a vápník. Z ostatních látek stojí za zmínku hořčiny, aminokyseliny, steroly, polysacharid inulin a třísloviny.