Nákupní košík
Bylík Mandle loupané pražené, solené 200g
Mandle solené, pražené
%%obrazek%% Mandle jsou plodem mandloně obecné (latinsky Prunus dulcis), košatého stromu či keře, který sice není na evropském kontinentu původní, přesto je ale především ve Středomořské oblasti již dlouho rozšířen. A setkat se s ním můžeme i na jižní Moravě, kde se mandloně začaly více pěstovat již v první polovině 20. století. Do současnosti se podařilo dochovat unikátní mandloňový sad u Hustopečí, kde lze v brzkých jarních měsících obdivovat krásu jejich narůžovělých voňavých květů.
Mandle se bezesporu řadí k vůbec nejoblíbenějším „ořechům“. Mají charakteristicky dírkovaný povrch a zploštělý, na jedné straně zašpičatělý tvar. Uvnitř se skrývá celá řada zajímavých mikroživin. Z vitaminů se jedná především o vitamin B1, B2, B6, E a niacin. Z minerálních látek obsahuje mimo jiné draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek a železo.
Pražené mandle dochucené solí oživí prakticky jakékoliv pohoštění. Věřte, že pokud budou součástí narozeninové oslavy či jiné párty, případně je nabídnete návštěvě třeba k vínu, jen se po nich zapráší. Takto upravené mandle jsou navíc příjemně aromatické a mají výraznou chuť, kterou je snadné si oblíbit.