Nákupní košík
Bylík Sumah koření 50g
Sumak – orientální koření s osvěžující chutí
Sumak je mleté koření získávané ze sušených bobulí škumpy koželužské (Rhus coriaria). Má výraznou kyselou chuť a tmavě červenou barvu, která dodá pokrmům nejen chuťový, ale i vizuální zážitek. V kuchyni Blízkého východu je sumak nepostradatelný a stále více si nachází cestu i do evropských receptů.
Využití v kuchyni
Sumak se používá jako náhrada citronové šťávy nebo octa. Skvěle se hodí k dochucení salátů, masa, ryb, zeleniny, hummusu, jogurtových dipů a marinád. Díky své sypké konzistenci je ideální i pro finální dochucení pokrmů těsně před podáváním.
Recept: Cibulový salát se sumakem
Suroviny:
2 červené cibule
1 lžička sumaku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
Sůl podle chuti
Postup:
Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sumak a sůl.
Do směsi přidejte nakrájenou cibuli a dobře promíchejte.
Nechte odležet alespoň 30 minut v lednici.
Podávejte jako přílohu k masu nebo jako součást studených předkrmů.