Nákupní košík
Bylík Muškátový květ květ mletý 150g
Muškátový oříšek - květ mletý
%%obrazek%%Muškátový květ, známý také jako macis, je aromatické koření získávané z míšku obalujícího semeno muškátovníku vonného (Myristica fragrans). Oproti muškátovému oříšku má jemnější, sladší chuť s nádechem skořice a pepře. Jeho vůně je výrazná a dodává pokrmům exotický nádech.
V kuchyni se muškátový květ využívá při přípravě pudinků, kompotů, tvarohových moučníků, pečených jablek, meruněk či švestek. Skvěle dochutí bujóny, rybí a květákové polévky, smetanové omáčky a bešamel. Je také oblíbený v pečivu, zejména ve vánočním cukroví.
Recept: Květákový krém s rukolou
400 g květáku
300 ml zeleninového vývaru
3 lžíce olivového oleje
2 jarní cibulky
100 ml smetany (12%)
20 g parmazánu
Hrst rukoly
Sůl, pepř, špetka muškátového květu
Postup přípravy
Na 2 lžících oleje osmahněte nakrájenou cibulku.
Přidejte 350 g květáku, zalijte vývarem a vařte 20 minut.
Ochuťte muškátovým květem, osolte a opepřete.
Přidejte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem.
Na zbývajícím oleji opečte zbylý květák nakrájený na plátky.
Polévku podávejte ozdobenou rukolou, parmazánem a opečeným květákem.